AI не само за генериране на съдържание в медиите

Медиите използват ИИ не само за генериране на съдържание. Financial Times например използва ИИ за модериране на коментари. Ботовете филтрират неконструктивните негативни коментари, като облекчават стреса на редакторите.

За много издатели разделът с коментари е смесена благословия. Това е фантастично място, където читателите могат да споделят своите мисли, опит и различни гледни точки. Но също така може да се превърне в развъдник на негативизъм, като споровете и обидният език отблъскват ценните мнения.

Това беше предизвикателството, пред което се изправи Луси Уоруик-Чинг, редактор на общността във Financial Times, когато пое ролята си преди две години. FT разполагаше със специален екип от модератори, но при стотици истории, публикувани седмично, те не можеха да поддържат всички отворени теми за коментари и трябваше да затварят някои от тях. През уикенда те също решиха да затворят някои теми за коментари, за да избегнат токсични дискусии, докато капацитетът за модериране беше ограничен.

Наемането на повече модератори беше твърде скъпо, а изграждането на собствена система за модериране от нулата се оказа повече труд, отколкото си струваше. Освен това това би означавало да се отклонят време и ресурси от други начини, по които FT експериментира с изкуствения интелект, така че това не беше възможно.

Екипът на Уоруик Чинг се спря на готов инструмент за модериране от Utopia Analytics, който след това беше обучен на 200 000 реални читателски коментара, за да разбере какво FT разбира под учтива, неаргументирана дискусия, която не излиза извън темата.

"Имаме голям късмет, че читателите ни предлагат ценни коментари, които обогатяват нашата журналистика", казва тя и добавя, че много държи да увеличи разнообразието на гласовете в коментарните секции и да ги направи по-приобщаващи за жените, малцинствата и хората от различни националности.

journalism.co.uk

Поддържане на чистотата на разговора: как AI помага на Financial Times да модерира коментарите

www.journalism.co.uk/news/keeping-the-conversation-clean-how-ai-helps-the-financial-times-moderate-comments/s2/a1148237/

В тази специална поредица, която се фокусира върху журналистиката, а не върху алгоритмите, разглеждаме как автоматизацията се намесва в почистването на коментарните секции, освобождавайки човешките модератори да откриват скрити скъпоценни камъни и да помагат за изграждането на процъфтяваща читателска общност.

journalism.co.uk