ChatGPT ще списва прогнозата за времето в британски издания

Медийната компания Reach, която издава британските вестници "Дейли Мирър" и "Дейли Експрес", обяви, че е започнала да тества чатбот ChatGPT за писане на прогнози за времето и новини за трафика.

© Wim van 't Einde, Unsplash

Издателят на вестниците "Дейли Мирър" и "Дейли Експрес" проучва дали чатботът с изкуствен интелект ChatGPT може да помогне на журналистите да пишат кратки новинарски истории, тъй като медийните организации търсят начини за използване на изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор на Reach Джим Мълън заяви пред Financial Times, че компанията е създала работна група, която да проучи как инструментът може да се използва в помощ на репортерите, които изготвят репортажи по теми като местното време и пътната обстановка.

"Възложихме на работна група, включваща нашите технически и редакционни екипи, да проучи потенциала и ограниченията на машинното обучение, като ChatGPT", каза той. "Виждаме потенциал да го използваме в бъдеще в подкрепа на нашите журналисти за по-рутинни истории като местен трафик и време или да намерим творчески приложения за него, извън традиционните ни области на съдържание."

Новинарските редакции по целия свят обмислят как напредъкът в генеративния изкуствен интелект, включително ChatGPT на OpenAI и чатботът Bard на Google, ще се отрази на създаването на журналистически материали.

Миналия месец BuzzFeed обяви, че ще работи с OpenAI, създателя на ChatGPT, за да подпомогне изготвянето на своите вирусни викторини, а сайтът за онлайн новини CNET се опита да използва програмата за писане на икономически обяснения, преди наблюдатели да посочат, че те съдържат множество грешки.

От Reach заявяват, че проучването на възможностите за използване на изкуствен интелект е свързано по-скоро с възприемането на новите технологии и използването на данни, отколкото с намаляването на разходите, като добавиха, че в момента в Reach работят повече журналисти, отколкото когато и да било през последните 10 години.

Вижте още за:

ChatGPT AI медии