Как да различаваме фалшивите новини

Страхотно ръководство от Bellingcat за това как да различавате фалшификатите в социалните медии от истината.

Списък с инструменти за разледване от Bellingcat

Списък с инструменти за разледване от Bellingcat

В прикачения PDF ще намерите списък с инстументи използвани от разследващата група Bellingcat за подготовка на техните доклади.

Само напомняме, че Bellingcat е най-силната разследваща група за отворени данни. Необходими са им само интернет, малко съобразителност и стотици часове. Ръководството е пълно с разумни съвети за критично мислене и проверка на фактите. Например, някои важни точки:

  • Проверете оригиналността на изображенията. Ако се е случило важно събитие и снимки се появят в социалните мрежи, не забравяйте да проверите дали не са се появявали и преди. Google ви позволява да направите това с едно кликване.
  • Опитайте се да откриете източника или автора на снимката. Ами ако това е бил анонимен човек, който е публикувал изображението в развлекателен или сатиричен сайт. Трябва ли да се доверявате на такива снимки?
  • Ако авторът е намерен, проверете дали той има свои собствени интереси. Очевидецът може да е политик, активист или известен привърженик на някое радикално движение.

Има и съвети за проверка на фактите във видеоклиповете. Пример за това е видеоклип, който се появи в западните канали на Telegram през март. Той показва контейнер на кораб Ever Given. Твърди се, че в него са превозвани хора, за да бъдат продадени в робство.

Въпреки това човек може да забележи логото на TikTok върху кадрите, да намери водния знак на автора, да отиде в акаунта и да намери оригинала. Оказва се, че това е конспиративна теория. А логото на самия контейнер принадлежи на минна компания и няма нищо общо с корабоплаването. Това може да се намери в Google с няколко кликвания на мишката.

Такъв наръчник от професионалистите за това как да не се подведете по фалшификати е много ценен. Запазете го.

bellingcat

A Beginner's Guide to Social Media Verification - bellingcat

www.bellingcat.com/resources/2021/11/01/a-beginners-guide-to-social-media-verification

How can we tell whether the posts, articles and claims we see online are true? This guide explains all.

bellingcat