Как хората разглеждат уеб сайтове (изследване)


30 | Кратки • Добави коментар

Американската компания Nielsen Norman Group, специализирана в анализа на потребителски интерфейси, публикува второто издание на проучването "Как хората четат в интернет" (How People Read Online: New and Old Findings) почти 15 години след първото.

Nielsen Norman Group провежда проучването "Как хората четат в интернет" (How People Read Online: New and Old Findings) с помощта на технология за проследяване на погледа.

Нарастването на популярността на сравнителните таблици и зигзагообразните оформления (при които текстът и изображенията се редуват на всеки ред на страницата) съвпадна с развитието на нов подход към сърфирането.

На страници с различни клетки на съдържанието хората често обработват тези клетки по модела "косачка за трева": започват от горната лява клетка, придвижват се надясно до края на реда, след което слизат до следващия ред и се придвижват наляво до края на реда.

Освен това експертите установиха, че потребителите разглеждат резултатите от търсенето много по-малко линейно, отколкото при последното проучване през 2006 г. Nielsen Norman Group обяснява това с новия дизайн и повече функции в търсачките. Такъв модел компанията нарича "Pinball".

При моделът "Pinball" окото "прескача" между дясната странична лента и централния списък с резултати на Nielsen Norman Group

При изготвянето на първото издание на проучването Nielsen Norman Group проучи само англоезични сайтове и потребители. Този път компанията включи в проучването и потребители от Пекин. Експертите установиха, че почти всички модели в проучването до голяма степен съвпадат. Например, класическата F-образна схема се повтаря.

Единственото изключение е моделът "Pinball" в резултатите от търсенето, казват изследователите. Те го обясняват с особеностите на дизайна на китайските уебсайтове, по-специално на търсачката Baidu, различията в културата и наличието на йероглифи.

Изследователите установяват, че от 2006 г. насам три вида съдържание са станали по-популярни:

  • Таблици.
  • Вградени елементи, включително цитати и реклами.
  • Материали, създадени от самите потребители.

Макар че вградените цитати и рекламите могат да привлекат потребителя, те също така допринасят за нарушаване на четенето, смятат анализаторите. Няколко участници в проучването започнали да четат текста ред по ред и изцяло, но след това се препънали в цитата и се отказали от четенето в полза на сканирането.

Изследователите идентифицират четири фактора, които влияят върху времето, което потребителят е готов да отдели за четене:

  1. Ниво на мотивация: колко важна е тази информация за потребителя?
  2. Задача: търси ли потребителят конкретен факт, търси ли нова или интересна информация или проучва дадена тема?
  3. Ниво на фокусиране: доколко потребителят е фокусиран (или не) върху текущата задача?
  4. Лични характеристики: има ли потребителят склонност да чете или сканира?

Както и през 2006 г., авторите на съдържание трябва да приемат като факт, че е малко вероятно потребителите да четат текста изцяло или линейно. Те просто търсят информацията, която им е необходима в момента.

Въпреки това изследователите изтъкват няколко препоръки, които помагат да се задържи вниманието на аудиторията: да се използват ясни и отчетливи заглавия, текстът да се раздели на раздели с подзаглавия, да се използват списъци с точки и подчертаване на текста и да се използва прост език, за да бъде съдържанието кратко и по същество.

Безплатен откъс от проучването можете да видите от връзката по-долу: