Какво е дипфейк?

Името на технологията дипфейк (deepfake) идва от комбинацията на английските термини deep learning (дълбоко обучение) и fake (фалшив).

Deepfake е технология за медиен синтез, при която лицето на даден човек в съществуваща снимка или видеоклип се заменя с лицето на друг човек. При производството на фалшификати се използват техники за изкуствен интелект, машинно обучение и невронни мрежи.

  • През 2018 г. американският режисьор Джордан Пийл и BuzzFeed публикуваха предполагаемо обръщение на бившия президент на САЩ Барак Обама, в което той нарича Доналд Тръмп "задник". Видеоклипът е създаден с помощта на приложението FaceApp и графичния редактор Adobe After Effects. Режисьорът и журналистите искат да покажат как биха могли да изглеждат фалшивите новини в бъдеще.
  • През 2019 г. Мейзи Кинсли създава профили в LinkedIn и Twitter, в които се представя за журналист от Bloomberg. "Журналистът" се свързва със служители на Tesla и събира различна информация. По-късно стана ясно, че това е фалшив профил.
  • През 2022 г. южнокорейски инженери създават фалшификат на кандидата за президент Юн Сок-йол, за да привлекат млади гласоподаватели преди изборите на 9 март 2022 г.

Освен дезинформацията, тормоза, сплашването и унижението, фалшификатите могат да подкопаят общественото доверие в конкретни събития. С разпространението на технологиите фалшификатите могат да представляват проблем за правосъдието, тъй като събития, които могат да бъдат фалшифицирани, могат да бъдат представяни за истински.Как да разпозная дипфайк?

Големите технологични корпорации се борят срещу фалшификатите. Adobe, Microsoft, Intel, Twitter, Sony, Nikon, BBC и ARM се обединиха в алианса C2PA, за да откриват фалшиви снимки и видеоклипове в интернет.

В по-голямата част от случаите фалшивите снимки и видеоклипове са с лошо качество. Фалшификатите могат да бъдат разпознати по немигащите очи, лошото време на говора и устните. Особено трудно е да се нарисуват добре малки детайли като стърчаща коса. Лошото пренасяне на бижута и зъби също може да е признак за фалшификация. Непостоянното осветление и отраженията в ирисите на очите също трябва да се вземат предвид.