Smithsonian пуска 2,8 милиона безплатни изображения за обществено ползване

Smithsonian Open Access е инициатива, която премахва ограниченията за авторските права на Smithsonian от около 2,8 милиона изображения от дигитална колекция и събирани почти два века данни.

Black Hawk Horse Weathervane Pattern

Black Hawk Horse Weathervane Pattern

© Smithsonian American Art Museum

Потребителите от цял свят могат да изтеглят, трансформират и споделят съдържание с отворен достъп за всякакви цели, безплатно, без допълнително разрешение от Smithsonian.

„Отвореният достъп е крайъгълен камък за Смитсониан в усилията ни да достигнем, образоваме и вдъхновим аудиторията“, заяви секретарят на Смитсони Лони Г. Бунк III. „Чрез тази инициатива ние даваме възможност на хората по целия свят да преосмислят и преобразуват колекциите си по нови творчески начини.“

Съдържанието на Smithsonian Open Access включва 2D и 3D изображения на колекционни елементи с висока разделителна способност, както и изследователски набори от данни и метаданни, които потребителите могат да изтеглят. Всички 19 музеи на Smithsonian, девет изследователски центъра, библиотеки, архиви и Националният зоопарк са предоставили изображения или данни за това начинание. Програмата включва съдържание в областта на изкуствата, науките, историята, културата, технологиите и дизайна, от портрети на исторически американски фигури до 3D сканиране на скелети на динозаври.

„Отвореният достъп е основната мисия на Смитсониан:„ увеличаването и разпространението на знания, които нашата институция насърчава близо 175 години “, казва Джон Дейвис, временно изпълняващ длъжността директор на Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, който ръководи инициативата от самото й създаване. „Със Smithsonian Open Access ние каним хората навсякъде да направят тези знания свои собствени - да споделят и надграждат нашите дигитални колекции за всичко - от творчески творби, до образование и научни изследвания, до смели иновации, които тепърва ще си представяме.“

Smithsonian е основана през 1846 г. по завещание на британския учен Джеймс Смитсън (1765–1829 г.), за да се създаде във Вашингтон заведение за „увеличаване и разпространение на знанието“. Това е най-големият музеен, образователен и изследователски комплекс в света с 19 музея и Националния зоологичен парк.

Колекциите на Smithsonian документират историята и наследството на нацията и представляват естественото и културното разнообразие на света. Общият брой на предмети, произведения на изкуството и образци в Smithsonian се оценява на близо 155 милиона, включително над 146 милиона научни образци и артефакти в Националния природонаучен музей.

Smithsonian Open Access

www.si.edu/openaccess

2,8 милиона изображения от дигиталната колекция в свободен достъп

Smithsonian

Smithsonian