В САЩ ще засилят конктрола върху отзивите

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) иска да затегне правилата за реклама и препоръки за блогъри и собственици на социални медии, за да забрани публикуването на фалшиви отзиви и фалшиви положителни отзиви.

Регулаторният орган смята, че "между блогърите и тяхната аудитория често се създава доверителна връзка без ясни правила и отговорности. Зрителят става лесна мишена за измама и експлоатация с цел печалба."

Самуел Левин, директор на Бюрото за защита на потребителите на FTC, отбеляза, че комисията вече е актуализирала насоките "за борба с фалшивите отзиви и други форми на подвеждащ маркетинг":

Независимо дали става въпрос за фалшиви отзиви или за известни личности, които крият, че им е било платено да публикуват. Този вид измама води до това, че хората плащат повече пари за лоши продукти и услуги и вреди на лоялната конкуренция.

FTC също така отбеляза, че рекламата, насочена към деца, предизвиква особена загриженост и че децата са по-податливи на рекламата, отколкото възрастните. В тази връзка в актуализираните насоки ще бъде добавен нов раздел, който предупреждава за публикуването на скрити реклами, насочени към деца. FTC и преди се е борила срещу фалшивите положителни отзиви в социалните мрежи и други платформи. Актуализираните правила обаче предполагат по-строг подход. Сега FTC ще разследва случаи, в които марките са манипулирали отзиви или блогърите не са разкрили връзките си с компаниите.