Google Adsense и забранените думи

Интернет изданията губят значителни приходи от реклами поради черни списъци с думи и теми, които рекламодателите използват.

Най-обидното за издателите е, че материалите, съдържащи думи от списъка, са почти винаги и най-популярните материали в новинарските сайтове. Съответно рекламодателите не попадат в аудиторията и изданията не получават добри приходи.

И също така се случва текстът да няма нищо общо с теми от черния списък. Той просто използва същите думи. През 2019 г. имаше такава история с материали за Световната купа по ръгби и за телевизионния сериал „Игра на тронове“ (благодарение на думите „атака“ и „нараняване“). Често такива списъци се състоят от 3-4 хиляди думи.

В Обединеното кралство, например, на всеки пет лири, получени от рекламодател, една лира се губи заради черния списък.

The Guardian

www.theguardian.com/media/2020/jan/20/uk-publishers-losing-digital-ad-revenue-due-to-content-blacklists

UK publishers losing digital ad revenue due to content 'blacklists'

Post Mad Bills show board in Portland, Maine.

Post Mad Bills show board in Portland, Maine.

© Tom Dillon

Неподходящо съдържание според Google

Ние ценим многообразието и уважението към другите и се стремим да избягваме обиждането на потребителите, затова не допускаме реклами или дестинации, в които се показва шокиращо съдържание или се популяризират омраза, нетърпимост, дискриминация или насилие.

Примери за неподходящо или обидно съдържание според Google: малтретиране или сплашване на дадено лице или група, расова дискриминация, принадлежности на група за омраза, детайлно показани изображения на местопрестъпления или катастрофи, жестокост към животни, убийства, самонараняване, изнудване, продажба или търговия със застрашени видове, реклами с непристоен език. Ако някоя от тази тема е застъпена във вашата публикация, рискувате да не получите приходи от Google Adsense.

Вижте още за:

реклама