Трикове за търсене с Google

Да търсим в Гугъл като истински професионалисти с помощта на няколко трика. Всички са наясно с основните техники за търсене, но тук ще откриете някои улеснения.

OR

Търсене с "или". Например: "лаптоп linux OR windows", вместо OR можете да използвате символ "вертикална черта" — (|). С това търсене би трябвало да намерите информация за лаптопи с операционна система windows или linux.

AND

Търсенето с оператор "И" само по себе си няма голяма стойност — Google по подразбиране използва този оператор за фрази, но командата е полезна за работа в комбинация с други оператори. "Лаптоп linux AND windows" би трябвало да покаже резултати в които са споменати и двете операционни системи.

В кавички

Сложете търсения израз в кавички, за да прецизирате търсенето си — така ще се търси точния израз, който сте въвели и ще бъдат изключени синоними.

Изваждане

Ако не искате да виждате конкретни резултати можете да ги изключите от търсенето със знак минус (-). Например: Ако не сте кулинар, търсенето на "морковена торта -рецепти" ще ви спести сайтовете, които предлагат рецепти.

Пропуснати думи

Ако не знаете точната дума или име можете да я заместите със знак (*). Например: Ако не се сещате бащиното име на премиера Гугъл ще ви подскаже при търсене на "Бойко * Борисов".

Какво още?

Скоби ( ) - групиране на думи в сложни заявки. Полезна в комбинация с други оператори.
Пример: (iPad ИЛИ iPhone), apple

Страница от временните копия на Гугъл - cache:. Пример: cache:spodeli.com.

Tипове файлове. В интернет освен уеб страници се намират и много документи, можете да ограничите търсенете до конкретен формат с "filetype:PDF". Намерете резултатите от търсене по определени разширения на файлове: PDF, DOCX, TXT, PPT и така нататък.

Конкретен сайт. Ограничете резултатите на търсене само за конкретен сайт. Наример: site:kino.novo5.com лешникотрошачката ще търси само в сайта kino.novo5.com.

Надяваме се с тези няколко трика да намирате по-добре необходимата Ви информация.