Google даде 4 примера как да подобрите мета описанието

В документа за помощ на Google относно контрола на фрагментите в резултатите от търсенето са добавени някои примери за "лоши" и "по-добри" практики при съставянето на meta description (описание на страницата).

Google съветва да избягвате тези четири вида "лоши" метаописания

Само списък с ключови думи: "Шевни материали, прежда, цветни моливи, шевни машини, конци, макари, игли"

Едно и също описание, използвано за всяка новинарска статия: "Местните новини в Ново5, доставяни до вашия праг. Разберете какво се е случило днес."

Не обобщава страницата, съдържа различни теми: "Яйцата са източник на радост в живота на всеки човек. Когато бях малко дете, си спомням как събирах яйца от кокошарника и ги носех в кухнята. Това бяха онези дни."

Твърде кратко: "Механичен молив"

Примери за по-добри метаописания на Google

Обяснява какво продава магазинът и подробности като работно време и местоположение: "Вземете всичко, от което се нуждаете, за да ушиете следващата си дреха. Отворен от понеделник до петък от 8 до 17 ч., намира се в квартала на модата."

Използвайте откъс от конкретната новинарска статия: "Разстройвайки малкото градче Уовил, местен възрастен мъж открадва подаръците на всички в нощта преди важно събитие. Останете с нас, за да получите актуална информация на живо по въпроса."

Обобщете цялата страница: "Научете се как да приготвяте яйца с това пълно ръководство за 1 час или по-малко. Обхващаме всички методи, включително: пържени, варени или поширани."

Бъдете конкретни и подробни: "Самонаточващ се механичен молив, който автоматично коригира почерка ви. Включва олово 2B с автоматично попълване. Предлага се във винтидж розово и училищен автобус жълто. Поръчайте над 50 молива и ще получите безплатна доставка."

Защо ни интересува. Въпреки че няма нищо разтърсващо и това е предимно просто основна SEO оптимизация, добре е да видим, че Google предоставя някои по-конкретни насоки за това как да създаваме полезни и описателни метаописания, които е по-вероятно да предизвикат кликвания и трафик. Разбира се, не можем да разчитаме, че Google ще използва тези метаописания.

В UV-CMS при липса на въведено мета описание се използва полето за анонс.

Control your snippets in search results

developers.google.com/search/docs/advanced/appearance/snippet#use-quality-descriptions

През октомври Google публикува документацията си за управление на фрагментите в резултатите от търсенето. Можете да видите всички нови допълнения тук.

developers.google.com

Вижте още за:

SEO