8 принципа на поколението Z

В днешната дигитална ера, генерацията, известна като Зумъри или Поколението Z (Generation Z, Gen-Z, Zoomers), променя правилата на играта във всяко отношение. Родени между средата на 90-те и началото на 2010-те, те са първите истински цифрови туземци, израснали в свят, където интернет, социалните медии и мобилните технологии са всеприсъстващи. Създаването на онлайн медия, която да грабне вниманието и да задържи интереса на тази динамична и изискваща аудитория, представлява предизвикателство, което изисква иновативен подход и дълбоко разбиране на техните уникални характеристики и предпочитания.

© Unsplash
Изследователите и популярните медии използват средата и края на 90-те години на миналия век като начална рождена година и началото на 2010 г. като крайна рождена година. Повечето представители на поколението Z са деца на поколението X или на по-възрастните милениали.

Поколението Z са много повече от просто потребители на съдържание; те са създатели, критици и активисти, които изискват автентичност, прозрачност и взаимодействие от марките и медиите, с които се ангажират. Те ценят диверсификацията, социалната отговорност и устойчивостта, които трябва да бъдат интегрирани във всяко ниво на съдържанието, за да се създаде успешна онлайн медия за тази аудитория. Пред нас стои задачата да разгледаме кои са основните предизвикателства при създаването на такава медия и как можем да се адаптираме към тези изисквания, за да създадем съдържание, което резонира със сърцата и умовете на Zoomers.

През 2024 г. броят на работещите zoomers ще изпревари броя на бейби бумърите, а новите ценности, навици и очаквания ще ги последват. Това сочат изследванията на Станфордския университет и Роберта Кац. И ние ще поговорим накратко именно за тези 8 характеристики на поколението.


© Cristina Zaragoza, Unsplash

1. Те очакват промяна

Те са родени и израснали в условията на постоянен технологичен напредък и не си представят друг формат на развитие на обществото. Това се отразява на формата на мислене и на способността да се поставят под въпрос познатите начини на работа.

2. Прагматични

Това поколение е на един клик разстояние от резултатите от търсенето, самостоятелно и с повишено чувство за собствена стойност. Винаги е готово да търси отговори за себе си, дори те да са погрешни. Винаги искат да знаят защо се прави нещо и с каква цел, готови са сами да го проверят.

3. Искат да променят живота си към по-добро

Жаждата за промяна е не просто желание, а цел за тях. Те искат да работят за осъществяването на идеи, които са от полза за света. Съществува нюанс, че някои от тези работници ще искат сходна позиция по много въпроси и от работодателя, за когото това може да бъде проблемен фактор.

4. Ценят сътрудничеството и работата в екип

Това поколение е израснало в социалните медии, организирайки се в групи и общности около общи интереси. Те ценят сътрудничеството за постигане на успех и работата в екип.

5. Искат лидери, а не изпълнителни директори

Те не вярват в йерархията заради самата йерархия и я допускат само там, където тя може да бъде полезна. Вместо това те предпочитат лидерство в зависимост от задачата и опита или дори управление на екип. Поколението Zoomer търси лидери, които работят за доброто на групата.

6. Загриженост за психичното здраве и баланса между професионалния и личния живот

Това поколение е на възраст, в която класическото работно време от 9 до 5 се размива и се заменя с гъвкави модели на работа. В тази среда по-възрастното поколение изпитва необходимост да бъде постоянно в крак с нещата. В същото време хората от по-старите поколения са много чувствителни към факта, че работата и домашния живот могат да бъдат прекалено интегрирани.

7. Различно отношение към лоялността

Те са израснали в период на постоянни промени, което е повлияло на различното им отношение към лоялността. Преди хората отиваха в големи компании, за да работят там през по-голямата част от живота си, а компаниите се грижеха за тях и се грижеха да процъфтяват. Нещата се промениха и COVID допълнително допринесе за това, тъй като компаниите намалиха разходите за персонал и потърсиха други начини за спестяване на пари. А масовите съкращения в големите компании никога не са спирали. Освен това силното развитие на работата на свободна практика и работата по договор допринася за прагматичните възгледи на поколението Z.

8. Стремеж към доверие и автентичност

Думите трябва да съответстват на действията, честността и откритостта също са важни за това поколение. Изследователите съветват работодателите да бъдат открити към служителите на новото поколение, към техните мисли и предложения.