Проучване показва, че половината американци вярват, че медиите дезинформират


423 | Кратки • Добави коментар

Половината от американците в неотдавнашно проучване посочват, че смятат, че националните новинарски организации възнамеряват да подвеждат, дезинформират или убеждават обществеността да приеме определена гледна точка чрез своите репортажи, съобщи Асошиейтед прес.

© Obi - @pixel7propix, Unsplash

Огласеното от "Галъп" и фондация "Найт"( Knight Foundation), надхвърля резултатите от други проучвания, които показват ниско ниво на доверие в медиите, и стига до изненадващия момент, в който мнозина смятат, че е налице намерение да бъдат заблуждавани.

Запитани дали са съгласни с твърдението, че националните новинарски организации нямат намерение да заблуждават, 50 % отговарят, че не са съгласни. Проучването установи, че само 25% са съгласни.

По подобен начин 52% не са съгласни с твърдението, че разпространителите на национални новини „се грижат за интересите на своите читатели, зрители и слушатели“, установява проучването. В него се казва, че 23% от анкетираните смятат, че журналистите действат в интерес на обществото.

"Това беше поразително за нас", каза Сара Фиорони, консултант на "Галъп". Резултатите показаха дълбочина на недоверието и лошите чувства, които надхвърлят основите и процесите на журналистиката, каза тя.

Журналистите трябва да излязат извън рамките на подчертаването на прозрачността и точността, за да покажат въздействието на своите репортажи върху обществото, се казва в проучването.

"Американците сякаш не смятат, че националните новинарски организации се интересуват от цялостното въздействие на техните репортажи върху обществото'', каза Джон Сандс, старши директор за медиите и демокрацията на "Найт“.

Малка утеха е, че и в двата случая американците имат по-голямо доверие в местните новини, посочва АП.

Информационното претоварване води до това, че според проучването 61 % от американците смятат, че множеството възможности за бързо придобиване на информация затрудняват информирането, докато 37 % твърдят, че го правят по-лесно.

Като цяло 55% от анкетираните са заявили, че в отразяването на събитията има голяма политическа пристрастност, в сравнение с 45% през 2017 г.

Още по етикети

медии