Литературна награда за роман с ChatGPT

Носителка на литературна награда в Япония обяви, че ChatGPT е написал около 5 процента от новия й роман

Японската писателка Рие Кудан, която е носителка на литературна награда, обяви, че ChatGPT е написал около 5 процента от романа й, съобщи АФП. Според авторката изкуственият интелект (ИИ) й е помогнал да освободи творческия си потенциал.

Най-новият роман на Рие Кудан Tokyo-to Dojo-to ("Токийска кула на състраданието") получи наградата "Акутагава". Журито обяви, че произведението е с такава завършеност, че трудно биха се намерили недостатъци.

Но Рие Кудан, която е на 33 години, каза на церемонията, че е използвала "целия потенциал на ИИ", за да напише тази книга. Писателката обясни, че около 5 процента от книгата представляват изречения, генерирани от ИИ.

Употребата на ChatGPT започна през 2022 г. ИИ може да генерира текстове по задание за няколко секунди. Това предизвика безпокойство в различни сектори, сред които е и книгоиздаването.

Темата за ИИ е и в основата на сюжета на книгата на Кудан, чието действие се развива във футуристично Токио.

По думите на писателката тя е разговаряла често с ИИ, доверявала му е своите интимни мисли, "както не се е случвало в разговор с човек досега". Отговорите на ChatGPT понякога са били вдъхновение за диалозите в романа.

Организацията, връчваща наградите "Акутагава", не пожела да коментира въпроса пред АФП.

Мненията за постъпката на Кудан, изразени в социалните мрежи, са разнопосочни.

През 2023 г. Салман Рушди обяви, че кратък текст в неговия стил, генериран от ИИ, е "за боклука". Автори като Джордж Р. Р. Мартин предприеха серия действия срещу калифорнийския стартъп OpenAI, създал ChatGPT, с обвинения в нарушаване на авторското право.