Списанията ще ги има, но не както преди


158 | Кратки • Добави коментар

Броят на списанията във Великобритания се е понижил с почти 60% през 2020 г. до 113 заглавия. Накратко, бизнесът на списанията е получил огромен удар от пандемията на COVID-19, но все още е активен. До такава констатация стига агенция Wessenden Marketing, която публикува своя преглед на британския пазар на списания, озаглавен „Добри новини и лоши новини за списанията през 2020 г.“.

Броят на закритите списания нарасна и надхвърли броя на стартиралите с почти 4 към 1. Имаше голямо изчистване и размерът на пазара по отношение на броя на марките списания е намалял с 16% на годишна база.

Джим Билтън, управляващ директор на Wessenden Marketing, казва, че е имало дълбока структурна промяна на пазара на списания с ръст, воден не от по-големи издатели, а от по-малки такива, „Върнете се 15 години назад и сцената на старта беше много различна. През 2005 г. имаше 33 заглавия с дистрибуции на над 100 000 копия и три с над 1 милион: Full House, TV Easy и Pick Me Up с Grazia отзад. За разлика от тях, през 2020 г. най-големият старт беше 64 000 копия. Погледнете и издателските компании зад тях. Преди 15 години това бяха Burda, IPC, EMAP, Condé Nast и Hachette. През 2020 г. големите издатели са слаби. Истинското творчество в списанията в момента идва от по-малките „страстни издатели“, тъй като големите мултинационални компании намаляват и прекрояват своите операции.“

Проучването показва, че детските списания доминират, може би не е изненадващо, тъй като много училища са затворени за продължителен период и списанията се възприемат от много родители като по-безопасна алтернатива от онлайн сърфирането. По-конкретно, детските списания представляват една четвърт от всички нови издания през 2020 г.

Списанията с пъзели, за градинарство, готварството, здраве и фитнес са особено популярни категории за новостартиращите издатели.

Още по етикети

списания