Винаги готов! Имате ли план на съдържанието

Бързината на реакцията винаги е била един от ключовите принципи на добрата журналистика. Вижте интересна информация за това как водещите издания изпреварват събитията.

Информация за смърт на популярна личност, развитие по съдебно дело, резултат от спортно мероприятие и много други подобни новини привличат посетителите към медиите. За да поднесат новина първи някои издания подготвят материали за предварително известни събития с месеци и години напред. В определени случаи се подготвят различни варианти на материалите и в зависимост от ситуацията се използва подходящия.

Например стана ясно, че много от британските издания са се подготвяли дълго време за смъртта на принц Филип. В рамките на един час след смъртта на принца "Дейли мейл" публикува десет материала за него на първата си страница. Биографични обобщения, различни истории от живота му, мемоари - всичко това е подготвено много преди самата му смърт. Някой толкова е бързал да събере информация, че е забравил да актуализира данните в некролога - например колко правнуци е имал Филип.

През 2012 година уважаваното германско списание "Шпигел" по погрешка публикува на сайта си некролог на бившия президент на САЩ Джордж Буш-старши, който по това време е в болница.

През 2003-та година на сайта на телевизионния канал CNN се появяват част от некролозите, които би трябвало да се виждат само в административния панел. В този ден набързо са "пограбани" Фидел Кастро, Нелсън Мандела, Роналд Рейгън, кралица Елизабет II и папа Йоан Павел II. В голямата си част материалите са подготвени под общ шаблон.

А вашето онлайн издание има ли план за съдържанието и за колко години напред?

Вижте още за:

медии