Журналисти от шведската SVT регулярно се срещат със зрители

Ръководството на шведската обществена телевизия SVT провежда кафе-паузи с аудиторията от пет години насам.

Въпреки първоначалния скептицизъм на журналистите от SVT, на срещите се изясняват интересни детайли. Сред присъстващите се са много активни читатели и зрители, за които подобни събития са начин да бъдат в центъра на събитията и сред професионалистите, които оформят новините.

Един от въпросите, обсъдени на една от срещите, е било мобилното приложение. Хората поискали от ръководството на SVT да разработи такова приложение. Но най-забавното в случая е, че приложението го е имало направено от няколко години. Но дори лоялната и активна част от публиката не е знаела за това.

Още няколко факта за тези срещи:

  • Нито една от тези срещи не се е състояла в редакцията. Журналистите отидоват на местата, където тяхната аудитория работи и почива.
  • Хората искат по-малко новини за САЩ и Стокхолм. Те искат повече местна информация за шведските региони.
  • Други нужди на аудиторията включват обяснения на важни теми и така наречената конструктивна журналистика.
  • В резултат на тези срещи SVT започна да трансформира собствената си стратегия за развитие в полза на по-тясно сътрудничество с аудиторията. И за петте години на такива кафе-паузи редакцията забелязва много забележимо увеличение на аудиторията във възрастовия сегмент 20-39 години.

How coffee breaks with users brought reality checks and culture change to Sweden’s public broadcaster | Media news

www.journalism.co.uk/news/how-coffee-meetings-with-users-brought-reality-checks-and-culture-change-to-sweden-s-public-broadcaster/s2/a947921/

Reporters were initially sceptical about getting coffee with their communities, but the audience engagement project was the foundation for SVT's digital transformation